Menü Bezárás

A Coca Cola vegán?

Coca Cola
monticello / Bigstockphoto.com

A Coca Cola a világ egyik leghíresebb márkája, és minden bizonnyal az egyik, ha nem a leghíresebb üdítőital.

Az utóbbi években egyre több rossz hírét keltette magas cukortartalma miatt, de az egészségügyi kérdéseket egyelőre félretéve, sokan mégis tudni szeretnék: vegán-e a Coca Cola?

A Coca Cola vegán

Hát, most az egyszer van egy egyszerű, világos és egyenes válaszunk: igen, a Coca Cola vegán! A kérdést a honlapjuk GYIK részében vizsgálják meg, tágabb értelemben véve a globális óriáscég által gyártott számos italt.

A GYIK szerint “italaink túlnyomó többsége, beleértve a Coca-Colát is, alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára”. Teljesen 100%-ig biztosak akartunk lenni abban, hogy teljesen tisztában vannak az összes lehetséges problémával, ezért felvettük velük a kapcsolatot, hogy konkrétan a névadó italukban használt cukorról kérdezzünk. E-mailes válaszuk alább olvasható, amely többé-kevésbé megismétli a gyakran ismételt kérdésekben szereplő információkat, egy kis kiegészítéssel az általuk használt cukorral kapcsolatban.

Mit mond a Coca-Cola

Coke

Nagy-Britanniában az italaink cukrot (szacharózt) tartalmaznak, amely glükózból és fruktózból áll. A szacharózt főként cukornádból és cukorrépából nyerik, és ez ugyanaz a cukor, amelyet például a teához vagy a kávéhoz adnak.

Italaink túlnyomó többsége, beleértve a Coca-Colát is, alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára, mivel nem tartalmaznak állati származékokat.

A következő italok nem tartalmaznak állati származékokat, ezért nem alkalmasak vegetáriánusok és vegánok számára.

  • Lilt
  • Lilt Zero
  • Schweppes Orange Squash
  • Honest (citrom és méz)
  • GLACEAU vitaminwater Zero Sunshine és Multi V

Ennek oka, hogy néhány italunk kis nyomokban halzselatint tartalmaz, amelyet a béta-karotin szín stabilizálójaként használunk. A Lemon and Honey Honest mézet tartalmaz, ami nem vegán.

A GLACEAU vitaminwater termékcsalád néhány változata emellett D-vitamint tartalmaz, ami a juhgyapjúban található lanolinból származhat, ami azt jelenti, hogy vegánok számára szintén nem feltétlenül alkalmas.

Az igazság az, hogy néhány válaszuk nem teljesen meggyőző. Például nem biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy a cukor egy része nem vegán. Ennek ellenére kifejezetten megemlítettük az esetleges csontszén-szennyezés kérdését, és megismételték, amit a honlapjukon állítanak: “Italaink túlnyomó többsége, beleértve a Coca-Colát is, alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára…”.

A vállalat méretét és hatalmas pénzügyi forrásait tekintve feltételeznünk kell, hogy a kérdéssel tisztában vannak. Mint ilyen, örömmel hisszük, hogy a Coke vegán, ahogy sok más általuk gyártott ital is.

Szóval, a diétás Coke & Zero Sugar Coke is vegán?

A diétás, klasszikus nulla cukros Coca Cola mind vegánbarát
Nulla cukros, klasszikus & Nulla cukros Coca Cola mind vegánbarát (Ben Gingell / Bigstockphoto.com)

A Coca Cola összes itala vegánbarát. Ez azt jelenti, hogy a Classic, a Zero Sugar, a Diet Coke és minden különleges kiadású ital, amit a Coca-Cola égisze alatt gyártanak, vegán (bár nyilván a jövőbeni különleges kiadások nem biztos, hogy azok lesznek).

Miből készül a kóla?

A Coca-Cola pontos receptje és összetétele az évek során sokszor változott. Az 1800-as évek végén készült először, a Coke, Coca-Cola, Coca Cola – igazából mindegy, melyik tetszik, bár hivatalosan ez a kötőjeles forma – eredetileg különböző stimulánsokat tartalmazott.

A kokalevél, amelyből a kokain készül, és a kola dió, egy nyugat-afrikai stimuláns adta az ital nevét, de ezek ma már nem szerepelnek benne. Ennek ellenére a Coca-Cola bőséges cukoradagjával és jelentős koffeintartalmával még mindig egyfajta energialöketet biztosít, bár rövid ideig tart, és számos negatívummal jár.

A Coca-Cola összetevői

A Coca-Cola-t központilag, koncentrátumként állítják elő, majd a világ minden táján engedéllyel rendelkező palackozókhoz juttatják el. Ezek vizet és valamilyen édesítőszert adnak hozzá, ez utóbbi területenként változik. Mindazonáltal az Egyesült Királyságban a “normál” vagy Classic kóla összetevői a következők:

  • Szénsavas víz – körülbelül 90%
  • Cukor – az Egyesült Királyságban szacharózt használnak, körülbelül 35 g-ot 330 ml-es dobozonként
  • Karamell szín – a Coca-Cola szerint “egy nagyon különleges, kifejezetten a Coca-Cola számára készült karamell”
  • Foszforsav – a sav hozzáadása az ízt adja
  • Koffein – a keserűség és a fogyasztás fokozása érdekében, egy normál dobozban körülbelül 32 mg van, ami körülbelül fele annak, mint ami egy csésze teában van
  • Természetes aromák – hogy ezek valójában mik, az szigorúan titok marad, de a Coke biztosít minket arról, hogy vegánbarátok

Az összetevőket tekintve nincs semmi, ami vegán szempontból túl nagy riadalmat okozna. Ha a felhasznált cukor vegánbarát, akkor az ital egésze is az lesz, és mivel a Coke mindkettőt megerősítette, a Coca-Cola-kedvelő vegánok nyugodtan ihatnak (feltéve, hogy nem bánják, hogy az ajánlott napi “szabad cukor” 117%-át egy dobozban lenyomják!).

Vegán a Pepsi?

Pepsi Pepsi Max
Pepsi & A Pepsi Max is vegán, de a Diet Pepsi nem (Stoathphoto / Bigstockphoto.com)

Na persze bármennyire is szeretnék a piros dobozban lévő szénsavas barna ital készítői, hogy azt higgyük, az övék az egyetlen kóla a világon, nem az. A Pepsi a kóla legfőbb riválisa, bár számtalan olcsóbb utánzat létezik, amelyek összességében nézve szintén jelentős piaci részesedéssel bírnak.

Ráadásul egy olyan időszakban, amikor sokan próbálják csökkenteni a cukorfogyasztásukat, egyre több kólázó tér át a csökkentett cukortartalmú vagy akár nulla cukortartalmú változatokra. Ha tehát kólaimádó vegán vagy, milyen lehetőségeid vannak, ha a Coca Cola nem neked való?

Reguláris Pepsi & A Pepsi Max vegán, de a diétás Pepsi nem

A Pepsi Cola esetében az eredeti “full fat” (az egyértelműség kedvéért ezt a kifejezést a köznyelvi, ironikus értelemben használjuk, ami a full cukrot jelenti!) változat vegánbarát. A Pepsi Max szintén vegán, de talán kissé furcsa módon a Diet Pepsi nem.

A Pepsi 2017-ben azt nyilatkozta, hogy “a Diet Pepsi csak vegetáriánusok számára alkalmas, mivel nyomokban olyan összetevőket tartalmaz, amelyek nem alkalmasak a vegán étrendet követők számára”. Azt nem erősítették meg, hogy milyen összetevő nyomokban van benne, de a kalóriamentes Pepsi vegán rajongói számára sajnos nem teljesen növényi alapú. A Pepsiről és a Pepsicode márkáról szóló teljes cikkünket a Pepsi vegán?

A különböző szupermarketekben kapható és kis márkájú kólák esetében javasoljuk, hogy nézzen utána a gyártóknál, ha nincs kifejezetten vegánként címkézve. Sokan így vannak vele, különösen az újabb, előkelőbb márkák közül, és például a Fritz Kola azt állítja, hogy minden italuk vegán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük