Menu Sluiten

Is Coca Cola Veganistisch?

Coca Cola
monticello / Bigstockphoto.com

Coca Cola is een van de bekendste merken ter wereld en zeker een van de bekendste frisdranken, zo niet de bekendste.

De laatste jaren is het steeds vaker verguisd vanwege het hoge suikergehalte, maar afgezien van de gezondheidskwesties willen veel mensen nog steeds weten: is Coca Cola veganistisch?

Coca Cola is veganistisch

Wel, voor één keer hebben we een simpel, duidelijk en eerlijk antwoord: ja, Coca Cola is veganistisch! Ze besteden aandacht aan de kwestie op de FAQ-sectie van hun website, waarbij ze meer in het algemeen kijken naar alle vele drankjes die de wereldwijde kolos produceert.

In de FAQ staat dat “De overgrote meerderheid van onze drankjes, waaronder Coca-Cola, geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten”. We wilden er absoluut 100% zeker van zijn dat ze alle mogelijke problemen begrepen, dus namen we contact met hen op om specifiek te vragen naar de suiker die in hun gelijknamige drank wordt gebruikt. Hieronder staat hun antwoord per e-mail, dat min of meer een herhaling is van de informatie in de veelgestelde vragen met een beetje extra informatie over de suiker die ze gebruiken.

Wat Coca Cola te zeggen heeft

Coke

In Groot-Brittannië bevatten onze dranken suiker (sucrose) die is samengesteld uit glucose en fructose. Sucrose wordt voornamelijk gewonnen uit suikerriet en suikerbieten, en is dezelfde suiker die je bijvoorbeeld aan thee of koffie toevoegt.

Het overgrote deel van onze dranken, waaronder Coca-Cola, is geschikt voor vegetariërs en veganisten, omdat ze geen dierlijke derivaten bevatten.

De volgende dranken zijn niet vrij van dierlijke derivaten en zijn daarom niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.

  • Lilt
  • Lilt Zero
  • Schweppes Orange Squash
  • Honest (Lemon and Honey)
  • GLACEAU vitaminwater Zero Sunshine en Multi V

Dit komt omdat enkele van onze drankjes wel kleine sporen visgelatine bevatten die gebruikt wordt als stabilisator voor de beta-caroteen kleur. De Honest Lemon and Honey bevat honing, die niet veganistisch is.

Daarnaast bevatten sommige varianten van het GLACEAU vitaminewater assortiment vitamine D en dit kan afkomstig zijn van lanoline in schapenwol, wat betekent dat ze ook niet geschikt kunnen zijn voor veganisten.

In werkelijkheid is een deel van hun antwoord niet helemaal overtuigend. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze niet weten dat sommige suikers niet veganistisch zijn. Dat gezegd hebbende, noemden we specifiek de kwestie van mogelijke beenderkool besmetting en zij herhaalden wat hun website beweert: “De overgrote meerderheid van onze dranken, inclusief Coca-Cola, zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten…”.

Gezien de omvang van het bedrijf en hun enorme financiële middelen, moeten we aannemen dat ze bovenop deze kwestie zouden zitten. Daarom geloven we graag dat Coke veganistisch is, net als veel van de andere drankjes die ze produceren.

Zijn Diet Coke & Zero Sugar Coke ook veganistisch?

Dieet, klassieke Coca Cola zonder suiker zijn allemaal veganvriendelijk
Geen Suiker, Klassieke & Coca Cola zonder suiker zijn allemaal veganvriendelijk (Ben Gingell / Bigstockphoto.com)

Alle dranken die Coca Cola maakt, zijn veganvriendelijk. Dat betekent dat Classic, Zero Sugar, Diet Coke en alle speciale Coca Cola-dranken veganistisch zijn (hoewel toekomstige speciale edities dat natuurlijk niet zullen zijn).

Waar wordt Coke van gemaakt?

Het exacte recept en de samenstelling van Coca-Cola zijn in de loop der jaren vele malen veranderd. Coke, Coca-Cola, Coca Cola – wat je maar wilt, maar officieel is het de vorm met koppelteken – werd eind 1800 voor het eerst gemaakt en bevatte oorspronkelijk een aantal stimulerende middelen.

Cocabladeren, waarvan cocaïne wordt gemaakt, en kola-noten, een West-Afrikaans stimulerend middel, gaven de drank zijn naam, maar deze komen er niet meer in voor. Toch geeft Coke, met een flinke dosis suiker en een flinke dosis cafeïne, nog steeds een soort energieboost, zij het van korte duur en met verschillende nadelen.

Ingrediënten in Coca Cola

Coca-Cola wordt centraal gemaakt als concentraat en vervolgens gedistribueerd naar gelicentieerde bottelaars over de hele wereld. Zij voegen water en een of andere zoetstof toe, waarbij de zoetstof per gebied verschilt. In het Verenigd Koninkrijk zijn de ingrediënten van “normale” of “klassieke” cola echter als volgt:

  • Koolzuurhoudend water – ongeveer 90%
  • Suiker – in het VK wordt sacharose gebruikt, ongeveer 35 gram per blikje van 330 ml
  • Karamelkleur – Coca-Cola zegt dat “een zeer specifieke karamel speciaal voor Coca-Cola wordt gemaakt”
  • Fosforzuur – zuur wordt toegevoegd om het een pittig tintje te geven
  • Cafeïne – toegevoegd om bitterheid te geven en om de drinkers een oppepper te geven, Er zit ongeveer 32mg in een standaard blikje, ongeveer de helft van wat er in een kop thee zit
  • Natuurlijke aroma’s – wat dit precies zijn blijft top secret maar Coke verzekert ons dat ze vegan vriendelijk zijn

Als we naar deze ingrediënten kijken, is er niets dat vanuit veganistisch perspectief al te veel onrust zou veroorzaken. Als de gebruikte suiker veganistisch is, dan is de hele drank dat ook en aangezien Coke beide zaken bevestigt, kunnen Coca-Cola-liefhebbende veganisten hun hart ophalen (zolang ze het niet erg vinden om 117% van hun aanbevolen dagelijkse “vrije suiker” in één blikje achterover te slaan!).

Is Pepsi Veganistisch?

Pepsi Pepsi Max
Pepsi & Pepsi Max zijn beide veganistisch, maar Diet Pepsi is dat niet (Stoathphoto / Bigstockphoto.com)

Hoe graag de makers van de bruisende bruine drank in het rode blikje ook zouden willen dat je denkt dat hun cola de enige ter wereld is, dat is natuurlijk niet zo. Pepsi is de grootste concurrent van cola, hoewel er talloze goedkopere imitaties zijn die ook een aanzienlijk marktaandeel hebben als je ze samen bekijkt.

Daar komt nog bij dat in een tijd waarin veel mensen hun suikerinname proberen te verminderen, steeds meer coladrinkers overschakelen op versies met minder of zelfs zonder suiker. Dus, als je een colaminnende veganist bent, wat zijn dan je opties als Coca Cola niets voor jou is?

Reguliere Pepsi & Pepsi Max zijn veganistisch, maar Diet Pepsi is dat niet

Als het gaat om Pepsi Cola, is de originele “volvette” (voor de duidelijkheid, we gebruiken deze uitdrukking in zijn spreektaal, ironische betekenis om volsuiker te betekenen!) versie veganistisch vriendelijk. Pepsi Max is ook veganistisch, maar misschien enigszins vreemd, Diet Pepsi is dat niet.

In 2017 verklaarde Pepsi dat “Diet Pepsi alleen geschikt is voor vegetariërs omdat het sporen van ingrediënten bevat die niet geschikt zijn voor mensen die een veganistisch dieet volgen”. Ze bevestigden niet van welk ingrediënt er sporen waren, maar helaas voor veganistische fans van deze zero-calorie Pepsi, is het niet geheel plantaardig. Voor ons volledige artikel over Pepsi en het merk Pepsicode, check out Is Pepsi Vegan?

Wanneer het aankomt op de verschillende supermarkt en kleine-merk cola’s die er zijn, raden we aan om bij de fabrikanten te controleren of ze niet specifiek als veganistisch zijn geëtiketteerd. Veel van die cola’s zijn dat wel, vooral sommige van de nieuwere, duurdere merken, en Fritz Kola, bijvoorbeeld, beweert dat al zijn dranken veganistisch zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *