Menu Zamknij

Czy Coca Cola jest wegańska?

Coca Cola
monticello / Bigstockphoto.com

Coca Cola jest jedną z najbardziej znanych marek na świecie i z pewnością jednym z, jeśli nie najsłynniejszym, napojem bezalkoholowym.

W ostatnich latach była coraz bardziej krytykowana za wysoką zawartość cukru, ale pomijając na razie kwestie zdrowotne, wiele osób nadal chce wiedzieć: czy Coca Cola jest wegańska?

Coke Is Vegan

Cóż, po raz pierwszy mamy prostą, jasną i bezpośrednią odpowiedź: tak, Coca Cola jest wegańska! Rozważają tę kwestię w sekcji FAQ na swojej stronie internetowej, patrząc szerzej na wszystkie liczne napoje, które produkuje globalny behemot.

W FAQ stwierdza się, że „Zdecydowana większość naszych napojów, w tym Coca-Cola, jest odpowiednia dla wegetarian i wegan”. Chcieliśmy być absolutnie w 100% pewni, że w pełni rozumieją wszystkie możliwe problemy, więc skontaktowaliśmy się z nimi, aby zapytać konkretnie o cukier używany w ich tytułowym napoju. Ich odpowiedź mailową można zobaczyć poniżej, która mniej więcej powtarza informacje zawarte w najczęściej zadawanych pytaniach z niewielką ilością dodatkowych informacji dotyczących używanego przez nich cukru.

Co Coca Cola ma do powiedzenia

Coke

W Wielkiej Brytanii nasze napoje zawierają cukier (sacharozę), który składa się z glukozy i fruktozy. Sacharoza jest pozyskiwana głównie z trzciny cukrowej i buraków cukrowych i jest to ten sam cukier, który dodajemy na przykład do herbaty lub kawy.

Znakomita większość naszych napojów, w tym Coca-Cola, jest odpowiednia dla wegetarian i wegan, ponieważ nie zawiera żadnych pochodnych zwierzęcych.

Następujące napoje nie są wolne od pochodnych zwierzęcych i dlatego nie są odpowiednie dla wegetarian i wegan.

  • Lilt
  • Lilt Zero
  • Schweppes Orange Squash
  • Honest (Cytryna i Miód)
  • GLACEAU vitaminwater Zero Sunshine i Multi V

Wynika to z faktu, że niektóre z naszych napojów zawierają niewielkie ilości żelatyny rybnej, która jest używana jako stabilizator koloru beta-karotenu. The Lemon and Honey Honest zawiera miód, który nie jest wegański.

Dodatkowo niektóre warianty z gamy wody witaminowej GLACEAU zawierają witaminę D, która może pochodzić z lanoliny z wełny owczej, co oznacza, że one również mogą nie być odpowiednie dla wegan.

Prawdę mówiąc, niektóre z ich odpowiedzi nie są w pełni przekonujące. Na przykład, mogą nie być świadomi, że niektóre cukry nie są wegańskie. To powiedziawszy, wyraźnie wspomnieliśmy o kwestii potencjalnego zanieczyszczenia węglem kostnym, a oni powtórzyli to, co twierdzi ich strona internetowa: „Zdecydowana większość naszych napojów, w tym Coca-Cola, jest odpowiednia dla wegetarian i wegan…”.

Zważywszy na wielkość firmy i ich ogromne zasoby finansowe, musimy założyć, że byliby na szczycie tej kwestii. Jako tacy, jesteśmy szczęśliwi wierząc, że Cola jest wegańska, jak również wiele innych napojów, które produkują.

Czy Diet Coke & Zero Cukrowa Cola również jest wegańska?

Dietetyczna, klasyczna Coca Cola o zerowej zawartości cukru są przyjazne weganom
No Sugar, Classic & Coca Cola o zerowej zawartości cukru są przyjazne weganom (Ben Gingell / Bigstockphoto.com)

Wszystkie napoje, które Coca Cola produkuje są przyjazne weganom. Oznacza to, że Classic, Zero Cukru, Diet Coke i wszelkie specjalne edycje napojów produkowane pod parasolem Coca-Coli są wegańskie (choć oczywiście przyszłe edycje specjalne mogą nie być).

Z czego zrobiona jest Cola?

Dokładna receptura i skład Coca-Coli zmieniały się wielokrotnie na przestrzeni lat. Po raz pierwszy wyprodukowana w późnych latach 1800, Coke, Coca-Cola, Coca Cola – cokolwiek wolisz, choć oficjalnie jest to forma łączona – pierwotnie zawierała różne stymulanty.

Liście koki, z których produkowana jest kokaina, oraz orzechy kola, zachodnioafrykański stymulant, dały napojowi jego nazwę, ale nie są już w nim obecne. Mimo to, dzięki dużej dawce cukru i znacznemu uderzeniu kofeiny, Cola nadal zapewnia coś w rodzaju zastrzyku energii, aczkolwiek takiego, który jest krótkotrwały i wiąże się z różnymi negatywnymi konsekwencjami.

Składniki Coca Coli

Coca-Cola jest produkowana centralnie jako koncentrat, a następnie rozprowadzana do licencjonowanych rozlewni na całym świecie. Dodają one wodę i jakąś formę środka słodzącego, przy czym ten ostatni różni się w zależności od terytorium. Niemniej jednak, w Wielkiej Brytanii składniki „normalnej”, lub klasycznej coli, są wymienione jako:

  • Woda gazowana – około 90%
  • Cukier – w Wielkiej Brytanii używa się sacharozy, około 35g na 330ml puszkę
  • Kolor karmelowy – Coca-Cola mówi, że „bardzo specyficzny karmel jest robiony specjalnie dla Coca-Coli”
  • Kwas fosforowy – kwas dodaje się, aby nadać smak
  • Kofeina – dodaje się, aby nadać gorycz i pobudzić pijących, w standardowej puszce znajduje się około 32mg, czyli około połowy tego, co można znaleźć w filiżance herbaty
  • Naturalne aromaty – co to właściwie jest pozostaje ścisłą tajemnicą, ale Coke zapewnia nas, że są przyjazne dla wegan

Patrząc na te składniki, nie ma nic, co mogłoby wywołać zbyt duży niepokój z perspektywy wegan. Jeśli użyty cukier jest przyjazny dla wegan, to cały napój też taki będzie, a ponieważ Coke potwierdza obie te rzeczy, kochający Coca-Colę weganie mogą pić dalej (tak długo, jak nie przeszkadza im znokautowanie 117% zalecanego dziennego spożycia „wolnego cukru” w jednej puszce!).

Czy Pepsi jest wegańska?

Pepsi Pepsi Max
Pepsi & Pepsi Max są zarówno wegańskie, ale Diet Pepsi nie jest (Stoathphoto / Bigstockphoto.com)

Oczywiście, tak bardzo jak twórcy gazowanego brązowego napoju w czerwonej puszce chcieliby, abyś myślał, że ich jest jedyną colą na świecie, tak nie jest. Pepsi jest głównym rywalem Coli, choć istnieją niezliczone tańsze imitacje, które również mają znaczący udział w rynku, jeśli spojrzeć na nie zbiorczo.

W dodatku, w czasach, gdy wiele osób stara się ograniczyć spożycie cukru, coraz więcej osób pijących colę przechodzi na wersje napoju o obniżonej zawartości cukru lub nawet bez cukru. Jeśli więc jesteś weganinem kochającym colę, jakie masz opcje, jeśli Coca Cola nie jest dla Ciebie?

Regularna Pepsi & Pepsi Max jest wegańska, ale Dietetyczna Pepsi nie

Jeśli chodzi o Pepsi Cola, oryginalna „pełnotłusta” (dla jasności, używamy tego wyrażenia w jego potocznym, ironicznym znaczeniu oznaczającym pełny cukier!) wersja jest przyjazna weganom. Pepsi Max jest również wegańska, ale być może nieco dziwnie, Diet Pepsi nie jest.

W 2017 roku Pepsi stwierdziła, że „Diet Pepsi jest odpowiednia tylko dla wegetarian, ponieważ zawiera śladowe ilości składników, które nie są odpowiednie dla osób przestrzegających diety wegańskiej”. Nie potwierdzili, jaki składnik był śladowy, ale niestety dla wegańskich fanów tego zero kalorycznego Pepsi, nie jest on w pełni oparty na roślinach. Jeśli chodzi o nasz pełny artykuł na temat Pepsi i marki Pepsicode, sprawdź Czy Pepsi jest wegańska?

Jeśli chodzi o różne napoje typu cola dostępne w supermarketach i małych firmach, zalecamy sprawdzenie u producentów, czy nie są one wyraźnie oznaczone jako wegańskie. Wiele z nich będzie, zwłaszcza niektóre z nowszych, bardziej ekskluzywnych marek, a na przykład Fritz Kola twierdzi, że wszystkie ich napoje są wegańskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *