Meniu Închide

Coca Cola este vegană?

Coca Cola
monticello / Bigstockphoto.com

Coca Cola este una dintre cele mai cunoscute mărci din lume și, cu siguranță, una dintre, dacă nu cea mai cunoscută, băutură răcoritoare.

În ultimii ani, a fost din ce în ce mai mult defăimată pentru conținutul său ridicat de zahăr, dar, lăsând deoparte problemele de sănătate pentru moment, mulți oameni încă vor să știe: este Coca Cola vegană?

Coke este vegană

Bine, pentru prima dată, avem un răspuns simplu, clar și direct: da, Coca Cola este vegană! Aceștia iau în considerare această problemă în secțiunea Întrebări frecvente de pe site-ul lor web, analizând mai pe larg toate cele multe băuturi pe care le produce mastodontul global.

În întrebările frecvente se afirmă că „Marea majoritate a băuturilor noastre, inclusiv Coca-Cola, sunt potrivite pentru vegetarieni și vegani”. Am vrut să fim absolut 100% siguri că au înțeles pe deplin toate problemele posibile, așa că i-am contactat pentru a-i întreba în mod specific despre zahărul folosit în băutura lor omonimă. Răspunsul lor prin e-mail poate fi văzut mai jos, care mai mult sau mai puțin repetă informațiile din întrebările frecvente, cu câteva informații suplimentare referitoare la zahărul pe care îl folosesc.

Ce are de spus Coca Cola

Coke

În Marea Britanie, băuturile noastre conțin zahăr (zaharoză), care este compus din glucoză și fructoză. Zaharoza provine în principal din trestia de zahăr și din sfecla de zahăr și este același zahăr pe care îl adăugați, de exemplu, în ceai sau cafea.

Marea majoritate a băuturilor noastre, inclusiv Coca-Cola, sunt potrivite pentru vegetarieni și vegani, deoarece nu conțin derivați de origine animală.

Următoarele băuturi nu sunt lipsite de derivați de origine animală și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru vegetarieni și vegani.

  • Lilt
  • Lilt Zero
  • Schweppes Orange Squash
  • Honest (Lămâie și miere)
  • GLACEAU vitaminwater Zero Sunshine și Multi V

Acest lucru se datorează faptului că câteva dintre băuturile noastre conțin urme mici de gelatină de pește care este folosită ca stabilizator pentru culoarea beta-carotenului. Lemon and Honey Honest conține miere, care nu este vegană.

În plus, unele variante din gama GLACEAU vitaminwater conțin vitamina D, iar aceasta poate proveni din lanolina din lâna de oaie, ceea ce înseamnă că, de asemenea, este posibil ca acestea să nu fie potrivite pentru vegani.

În realitate, unele dintre răspunsurile lor nu sunt pe deplin convingătoare. De exemplu, s-ar putea să nu fie conștienți de faptul că o parte din zahăr nu este vegan. Acestea fiind spuse, am menționat în mod specific problema potențialei contaminări cu cărbune de oase, iar ei au reiterat ceea ce susține site-ul lor: „Marea majoritate a băuturilor noastre, inclusiv Coca-Cola, sunt potrivite pentru vegetarieni și vegani…”.

Datorită dimensiunii companiei și a vastelor lor resurse financiare, trebuie să presupunem că ar trebui să fie la curent cu această problemă. Ca atare, suntem fericiți să credem că Coca-Cola este vegană, la fel ca multe dintre celelalte băuturi pe care le produc.

Așa că, Coca-Cola dietetică & Coca-Cola fără zahăr este și ea vegană?

Cokes Cola dietetice, clasice cu zero zahăr sunt toate vegane
Cokes Cola dietetice, clasice & Coca Cola fără zahăr, clasice cu zero zahăr sunt toate vegane (Ben Gingell / Bigstockphoto.com)

Toate băuturile pe care le produce Coca Cola sunt prietenoase cu veganii. Asta înseamnă că băuturile Classic, Zero Zahăr, Diet Coke și orice ediție specială pe care o produc sub umbrela Coca-Cola sunt vegane (deși, evident, viitoarele ediții speciale ar putea să nu fie).

Din ce este făcută Coca-Cola?

Rețeta și formula exactă a Coca-Cola s-a schimbat de multe ori de-a lungul anilor. Fabricată pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800, Coca-Cola, Coca-Cola, Coca Cola – cum preferați de fapt, deși oficial este forma cu cratimă – conținea inițial o varietate de stimulenți.

Frunzele de coca, din care se obține cocaina, și nucile de kola, un stimulent din Africa de Vest, au dat numele băuturii, dar acestea nu mai apar. Chiar și așa, cu o doză consistentă de zahăr și o doză semnificativă de cofeină, Coca-Cola oferă în continuare un fel de stimulent energetic, deși unul de scurtă durată și însoțit de diverse aspecte negative.

Ingredientele din Coca-Cola

Coca-Cola este produsă la nivel central sub formă de concentrat și este apoi distribuită către îmbuteliatorii licențiați din întreaga lume. Aceștia adaugă apă și o anumită formă de agent de îndulcire, acesta din urmă variind în funcție de teritoriu. Cu toate acestea, în Marea Britanie, ingredientele din Coca-Cola „normală”, sau Coca-Cola clasică, sunt enumerate după cum urmează:

  • Apă carbogazoasă – aproximativ 90%
  • Zahăr – în Marea Britanie se folosește zaharoză, aproximativ 35g pe o cutie de 330ml
  • Culoare caramel – Coca-Cola spune că „un caramel foarte specific este făcut special pentru Coca-Cola”
  • Acid fosforic – acidul este adăugat pentru a da gust
  • Cofeină – adăugată pentru a da amărăciune și pentru a da un impuls băutorilor, există în jur de 32mg într-o cutie standard, aproximativ jumătate din cea care se găsește într-o ceașcă de ceai
  • Arome naturale – ce sunt acestea de fapt rămâne top secret, dar Coca-Cola ne asigură că sunt prietenoase cu veganii

Urmărind aceste ingrediente, nu există nimic care să provoace prea multă alarmă din perspectiva veganilor. Dacă zahărul folosit este prietenos cu veganii, atunci și băutura în ansamblu va fi și ea prietenoasă cu veganii, iar cum Coca-Cola confirmă ambele lucruri, veganii iubitori de Coca-Cola pot bea în continuare (atâta timp cât nu îi deranjează să dea pe gât 117% din cantitatea zilnică recomandată de „zahăr liber” într-o singură cutie!).

Este Pepsi vegan?

Pepsi Pepsi Pepsi Max
Pepsi & Pepsi Max sunt amândouă vegane, dar Pepsi dietetic nu este (Stoathphoto / Bigstockphoto.com)

Desigur, oricât de mult le-ar plăcea producătorilor băuturii maronii efervescente din cutia roșie să credeți că a lor este singura cola din lume, nu este așa. Pepsi este principalul rival al Coca-Cola, deși există nenumărate imitații mai ieftine care au, de asemenea, o cotă de piață semnificativă atunci când sunt privite colectiv.

În plus, într-o perioadă în care mulți oameni încearcă să își reducă aportul de zahăr, tot mai mulți băutori de cola trec la versiuni cu conținut redus de zahăr sau chiar fără zahăr ale băuturii. Așadar, dacă sunteți un vegan iubitor de cola, care sunt opțiunile dvs. dacă Coca Cola nu este pentru dvs.?

Pepsi obișnuit & Pepsi Max sunt vegani, dar Pepsi dietetic nu este

Când vine vorba de Pepsi Cola, versiunea originală „full fat” (pentru claritate, folosim această expresie în sensul său colocvial, ironic, pentru a însemna plin de zahăr!) este prietenoasă cu veganii. Pepsi Max este, de asemenea, vegan, dar, poate ușor ciudat, Diet Pepsi nu este.

În 2017, Pepsi a declarat că „Diet Pepsi este potrivit doar pentru vegetarieni, deoarece conține urme de ingrediente care nu sunt potrivite pentru persoanele care urmează o dietă vegană”. Nu au confirmat din ce ingredient sunt urme, dar, din păcate pentru fanii vegani ai acestui Pepsi cu zero calorii, acesta nu este în întregime pe bază de plante. Pentru articolul nostru complet despre Pepsi și brandul Pepsicode, consultați Is Pepsi Vegan?

Când vine vorba de diversele cola de supermarket și de branduri mici care există, vă recomandăm să verificați la producători dacă acestea nu sunt etichetate în mod specific ca fiind vegane. Multe dintre ele vor fi, în special unele dintre mărcile mai noi și mai pretențioase și, de exemplu, Fritz Kola declară că toate băuturile lor sunt vegane.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *