Meny Stäng

Är Coca Cola vegansk?

Coca Cola
monticello / Bigstockphoto.com

Coca Cola är ett av de mest kända varumärkena i världen och säkert en av, om inte den, mest kända läskedrycken.

Under de senaste åren har den fått alltmer kritik för sitt höga sockerinnehåll, men om man bortser från hälsofrågorna för tillfället vill många fortfarande veta: är Coca Cola vegansk?

Coca Cola är vegansk

För en gångs skull har vi ett enkelt, tydligt och rakt svar: ja, Coca Cola är vegansk! De tar upp frågan i FAQ-avsnittet på sin webbplats och tittar mer allmänt på alla de många drycker som den globala jätten producerar.

I FAQ-avsnittet står det att ”Den stora majoriteten av våra drycker, inklusive Coca-Cola, är lämpliga för vegetarianer och veganer”. Vi ville vara helt hundraprocentigt säkra på att de förstod alla eventuella problem, så vi kontaktade dem för att fråga specifikt om det socker som används i deras namngivna dryck. Deras e-postsvar kan ses nedan, som mer eller mindre upprepar informationen i de vanligaste frågorna med lite extra information om det socker de använder.

Vad Coca-Cola har att säga

Coke

I Storbritannien innehåller våra drycker socker (sackaros) som består av glukos och fruktos. Sackaros kommer huvudsakligen från sockerrör och sockerbetor och är samma socker som du till exempel skulle tillsätta i te eller kaffe.

Den stora majoriteten av våra drycker, inklusive Coca-Cola, är lämpliga för vegetarianer och veganer eftersom de inte innehåller några animaliska derivat.

Följande drycker är inte fria från animaliska derivat och är därför olämpliga för vegetarianer och veganer.

  • Lilt
  • Lilt Zero
  • Schweppes Orange Squash
  • Honest (Lemon and Honey)
  • GLACEAU vitaminwater Zero Sunshine och Multi V

Detta beror på att ett fåtal av våra drycker innehåller små spår av fiskgelatin, som används som stabiliserare för betakarotenfärgen. Lemon and Honey Honest innehåller honung, vilket inte är veganskt.

Det är dessutom så att vissa varianter av GLACEAU vitaminwater innehåller D-vitamin och detta kan komma från lanolin i fårull, vilket innebär att de inte heller är lämpliga för veganer.

I själva verket är en del av deras svar inte helt övertygande. De kanske till exempel inte är medvetna om att en del socker inte är veganskt. Med detta sagt nämnde vi särskilt frågan om potentiell kontaminering av benkol och de upprepade vad deras webbplats påstår: ”De allra flesta av våra drycker, inklusive Coca-Cola, är lämpliga för vegetarianer och veganer…”.

Med tanke på företagets storlek och deras enorma ekonomiska resurser måste vi anta att de har koll på den här frågan. Därför tror vi gärna att Coca-Cola är vegansk, liksom många av de andra dryckerna de producerar.

Så, är Diet Coke & Zero Sugar Coke också vegansk?

Diet, klassisk nollsocker Coca Cola är alla veganvänliga
No Sugar, Classic Nollsocker Coca Cola är alla veganvänliga (Ben Gingell / Bigstockphoto.com)

Alla drycker som Coca Cola tillverkar är veganvänliga. Det innebär att Classic, Zero Sugar, Diet Coke och alla specialutgåvor som de producerar under Coca-Cola-paraplyet är veganska (även om framtida specialutgåvor kanske inte är det).

Vad tillverkas Coca-Cola av?

Det exakta receptet och formuleringen av Coca-Cola har ändrats många gånger under årens lopp. Coca-Cola, Coca-Cola, Coca-Cola, Coca-Cola – vad du än föredrar, även om det officiellt är den med bindestreck – som tillverkades för första gången i slutet av 1800-talet, innehöll ursprungligen en mängd olika stimulantia.

Kokalblad, som kokain tillverkas av, och kolanötter, ett västafrikanskt stimulansmedel, gav drycken dess namn, men dessa finns inte längre med i drycken. Med en rejäl dos socker och en betydande koffeinhalt ger Coca-Cola ändå fortfarande något av en energiboost, även om den är kortvarig och har olika negativa sidor.

Ingredienser i Coca-Cola

Coca-Cola tillverkas centralt som koncentrat och distribueras sedan till licensierade buteljeringsföretag runt om i världen. De tillsätter vatten och någon form av sötningsmedel, där det sistnämnda varierar beroende på område. I Storbritannien anges ingredienserna i ”normal”, eller Classic coke, som följer:

  • Kolsyrat vatten – cirka 90 %
  • Socker – i Storbritannien används sackaros, cirka 35 g per 330 ml burk
  • Karamellfärg – Coca-Cola säger att en ”mycket specifik karamell görs speciellt för Coca-Cola”
  • Fosforsyra – syran tillsätts för att ge syran en syrlig smak
  • Koffein – tillsätts för att ge bitterhet och för att ge drickarna en kick, Det finns cirka 32 mg i en standardburk, ungefär hälften av det som finns i en kopp te
  • Naturliga aromer – vad dessa egentligen är förblir topphemligt, men Coke försäkrar oss att de är veganvänliga

Om man tittar på ingredienserna finns det inget som skulle orsaka alltför stor oro ur ett veganskt perspektiv. Om sockret som används är veganvänligt kommer hela drycken att vara det, och eftersom Coke bekräftar båda dessa saker kan Coca-Cola-älskande veganer dricka loss (så länge de inte har något emot att få i sig 117 % av det rekommenderade dagliga ”fria sockret” i en burk!).

Är Pepsi vegansk?

Pepsi Pepsi Max
Pepsi & Pepsi Max är båda veganska, men Diet Pepsi är det inte (Stoathphoto / Bigstockphoto.com)

Och även om tillverkarna av den bruna bubblande drycken i den röda burken gärna vill att du ska tro att deras cola är den enda i världen, så är den inte det. Pepsi är den största konkurrenten till Coca-Cola, även om det finns otaliga billigare imitationer som också har en betydande marknadsandel när man tittar på dem tillsammans.

I en tid då många människor försöker minska sitt sockerintag går dessutom allt fler coladrickare över till sockerreducerade eller till och med sockerfria varianter av drycken. Så om du är en colaälskande vegan, vad har du för alternativ om Coca Cola inte är något för dig?

Reguljär Pepsi & Pepsi Max är veganskt, men Diet Pepsi är det inte

När det gäller Pepsi Cola är den ursprungliga ”fullfeta” (för tydlighetens skull använder vi denna fras i dess vardagliga, ironiska betydelse för att betyda full socker!) versionen veganvänlig. Pepsi Max är också vegansk, men kanske lite märkligt nog är Diet Pepsi inte det.

2017 uppgav Pepsi att ”Diet Pepsi är endast lämplig för vegetarianer eftersom den innehåller spår av ingredienser som inte är lämpliga för personer som följer en vegansk diet”. De bekräftade inte vilken ingrediens det fanns spår av, men tyvärr för veganska fans av denna kalorifria Pepsi är den inte helt växtbaserad. För vår fullständiga artikel om Pepsi och varumärket Pepsicode, se Is Pepsi Vegan?

När det gäller de olika colas från stormarknader och små märken som finns på marknaden rekommenderar vi att du kollar med tillverkarna om de inte är specifikt märkta som veganska. Många kommer att vara det, särskilt några av de nyare, mer exklusiva märkena, och till exempel Fritz Kola uppger att alla deras drycker är veganska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *