Meny Stäng

Elf Owl

Elf Owl

Elf Owl – Micrathene whitneyi

Beskrivning

Den minsta ugglan som finns i Nordamerika är elfågeln. Den är bara cirka sex tum lång när den är fullvuxen. Vingspannet för denna lilla uggla är ungefär 14 tum brett. Faktum är att när de är fullvuxna förväxlas de ofta av observatörer med unga ugglor. Fjädrarna på den är mycket puffiga vilket ger den ett svullet utseende. Den övergripande färgen är ljusbrun men med mörkare bruna mönster på bukpartiet.

Elvugglan har också vita områden ovanför ögonbrynen. Detta är ett unikt utseende tillsammans med de gula ögonen som den har. Huvudet är mycket runt och det finns inga synliga öron. Näbben har en nyans mellan grönt och gult så det övergripande utseendet hos denna uggla är mycket unikt.

Distribution

Denna speciella uggleart trivs med att leva i den varma ökenterrängen. Dessa områden är täckta av kaktusar. De varierar i höjd från 2 000 fot till 7 000 fot. En del av dem återfinns dock i skogsområden med trädbevuxna skogar. Vad som är intressant är att de inte kommer att bo någonstans i närheten av tallar.

Elvugglan kan hittas göra sitt hem i en mängd olika livsmiljöer. Bland dem finns bergskedjor, kanjoner och raviner. Några områden där de lever är bland annat Arizona, New Mexico, Texas och Kalifornien. De migrerar främst till Mexiko under vintermånaderna.

Vad man dock vet är att de har ett behov av vatten. De hittar ofta dessa ökenområden som också har lite vatten omkring sig. Nevada är en sådan plats där det nu finns fler elfugglor än någonsin tidigare.

Elf Owl Characteristics

Elf Owl – Micrathene whitneyi / Photo taken by: BBODO

Beteende

Ljudet från elfenugglan är mycket högt. De bjuder på ljud som liknar visselpipor och gnissel. De är mycket duktiga på att gömma sig i det fördolda. När en alvuggla anar fara försöker den kamouflera sin kropp mot ett träd i olika positioner. Den är ofta mycket framgångsrik när den porträtterar sig själv som en avbruten gren. Om det inte lyckas kommer de att ta till flykten eftersom det inte ligger i deras natur att slåss.

Diet /Föda

Elvugglan har många olika typer av föda som den kommer att konsumera. Insekter och skorpioner utgör majoriteten av den. De är också kända för att äta småfåglar och ödlor. De äter främst ryggradslösa djur som syrsor, malar, tusenfotingar och även skalbaggar. De verkar inte besväras av att skorpioner eller tusenfotingar kan sticka dem.
Men även om alvugglan kan se bra i mörker har de inte den fullständiga nattsynen som många andra arter av ugglor har. Därför förlitar de sig mer på sin hörsel än på sin syn när det gäller att hitta sina byten. De har överraskningsmomentet på sin sida så de har oftast bytet under kontroll innan det hinner slå tillbaka.

Reproduktion

De häckar endast från 15 till 35 fot över marken så de är ofta mer sårbara för rovdjur än andra arter av ugglor. Honorna lägger mellan 2 och 4 ägg åt gången. Inkubationstiden är ungefär 24 dagar. Ungarna stannar bara kvar i boet i cirka 30 dagar efter födseln.

Livslängden för elvaugglan är mycket kort jämfört med andra arter. I det vilda kan de leva ungefär 3 till 6 år. De lever dock längre i fångenskap med ett genomsnitt på cirka 6 till 10 år. På grund av sin ringa storlek hamnar dessa ugglor dock ofta som måltid för olika rovdjur. Bland dessa finns olika stora katter, ormar och till och med andra arter av ugglor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *